انواع هذیان در صورت ابتلا به یک سری از بیماری ها بروز میکنند. بیشتر افراد تصور میکنند که تنها در صورت ابتلا به اسکیزوفرنی است که افراد دچار هذیان میشوند. در صورتی که هذیان در برخی از اختلالات دیگر نیز جزو نشانه های اصلی محسوب شده و از طرف دیگر اختلال هذیانی خود اختلال جداگانه ای است که باید به آن پرداخته شود. با اینکه تشخیص افتراقی این اختلال ها در مورد نوع هذیان و شدت آنها حائز اهمیت است؛ اما در این مقاله موضوع بحث ما نیست. در ابتدا باید با انواع هذیان و نشانه های آنها آشنا شده و برای تشخیص دقیق از متخصص کمک بگیریم. برای دریافت مشاوره تلفنی کلیک نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه انواع هذیان میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه تماس حاصل نمایید.
انواع هذیان کدام اند؟
انواع هذیان از اختلالات روانی محسوب شده و میتواند برای افراد بسیار مشکل ساز باشد. هذیان ها ممکن است از چند دقیقه تا چند روز طول بکشند و بعد از مدتی به طور کلی منجر به قطع ارتباط فرد با واقعیت گردند. به طور کلی هذیان باور غلطی در مورد حقایق است که بر اساس فرهنگ افراد نیست و از طرفی افراد غلط بودن آن را نمیپذیرند و در مقابل توضیحاتی که اطرافیان به آنها میدهند؛ مقاومت نشان میدهند.
برای مثال همه شیعیان به امام زمان اعتقاد دارند اما اینکه فردی بگوید که خودش امام زمان است و یا مدام او را میبیند و با او غذا میخورد؛ یک هذیان است. در ادامه بیشتر در مورد انواع مختلف هذیان توضیح خواهیم داد. برای آشنایی بیشتر با اختلال اسکیزوفرنی کلیک نمایید.
خود بزرگ بینی
یکی از شایع ترین انواع هذیان ، خودبزرگ بینی است که در آن فرد باور دارد که توانایی های منحصر به فردی دارد و از همه بهتر و برتر است. فراموش نکنید که داشتن هذیان خودبزرگ بینی با ابتلا به اختلال شخصیت خودشیفته، متفاوت است.
کنترل | انواع هذیان
در هذیان کنترل، فرد باور دارد که فردی از نیروهای خارجی در حال کنترل کردن افکارها و رفتارهای اوست. برای مثال فرد مبتلا بیان میکند که دائما توسط جاسوس ها خارجی و داخلی مورد کنترل قرار گرفته و هیچ اختیاری از خودش ندارد.
گزند و آسیب
بسیاری از افراد مبتلا به اختلالات هذیانی، این نوع از هذیان را تجربه میکنند. در این حالت فرد معتقد است که دیگران میخواهند او را نابود کرده و از بین ببرند.
فقر | انواع هذیان
در هذیان فقر، افراد تصور میکنند که تمام سرمایه خود را از دست داده و هیچ پولی ندارند. برای مثال به شما میگویند که تمام پولهای خود را در بورس از دست داده اند؛ در صورتی که هیچگاه در بورس سرمایه گذاری نکرده اند.
انتساب
با ابتلا به هذیان انتساب، افراد همه چیز را به خود نسبت میدهند. برای مثال اگر مجری در تلویزیون در حال صحبت کردن باشد؛ فرد تصور میکند که درباره او حرف میزند.
خود مقصر بینی | انواع هذیان
در این حالت، فرد مبتلا به هذیان خود را مقصر همه چیز میداند. برای مثال زمانی که بیماری کرونا همه گیر شد؛ چنین افرادی بیان میکردند که از این موضوع مطلع بوده اند و از اینکه دیگران را باخبر نکرده اند؛ مقصر بوده و ناراحت بودند.
نیست گرایی
در هذیان نیست گرایی، فرد به پوچی مطلق رسیده است. از نظر او دیگر هیچ چیز معنایی نداشته و زندگی به پایان آن رسیده است. البته که این هذیان نباید با ابتلا به افسردگی و یا اختلالات خلقی دیگر اشتباه گرفته شود.
هذیان جسمی یا سوماتیک | انواع هذیان
نگرانی های بیمارگونه ای در مورد وضعیت جسمانی که معمولا فرد باور دارد که به یک بیماری مبتلاست و در مورد آن پافشاری دارد. حتی زمانی که پزشک هم میگوید که فرد به هیچ بیماری مبتلا نیست؛ اما بازهم او نسبت به این موضوع پافشاری داشته و معتقد است که پزشک اشتباه میکند.
خیانت
در این حالت فرد مبتلا به اختلال هذیانی معتقد است که دیگران در حال خیانت کردن به آنها هستند. این موضوع مخصوصا در مورد شریک عاطفی، شدیدتر است.
تزریق فکر
با وجود هذیان تزریق فکر، فرد باور دارد که دیگران افکاری را در ذهن او کاشته و یا به او تزریق میکنند. در واقع اینها تفکرات او نیستند.
هذیان ربایش فکر
در این نوع، فرد تصور میکند که دیگران در حال دزدین افکارش هستند.
اروتومانیک
برعکس هذیان خیانت، در این نوع هذیان افراد تصور میکنند که همه افراد عاشق و دلباخته آنها شده اند.
مختلط
در نوع مختلط از انواع هذیان، ترکیبی از نشانه های همه هذیان ها وجود دارد که هیچکدام بر دیگری برتری ندارند یعنی باور به انواع هذیان به یک میزان است.
ملاک های تشخیصی اختلال هذیانی
برای تشخیص ابتلا به اختلالات هذیانی، ملاک های مشخصی در کتابچه تشخیصی آماری وجود دارد که با توجه به آنها ابتلا به این اختلال شناسایی میشود. این ملاک ها، شامل موارد زیر هستند.
_ بروز یک یا چند نوع هذیان که حداقل به مدت یک ماه ادامه داشته باشند
_ فرد اولین ملاک ابتلا به اسکیزوفرنی را نداشته باشد
_ اختلال چندانی در عملکرد افراد ایجاد نمیشود
_ در صورت بروز نشانه های خلقی همزمان با این هذیان ها، مدت زمان نشانه های خلقی کوتاه تر هستند
این هذیان ها ناشی از ابتلا به یک بیماری خاص و یا مصرف دارو و مواد مخدر نیستند. برای آشنایی با هذیان ناشی از علائم اعتیاد به مواد مخدر کلیک نمایید.
دسته بندی کلی انواع هذیان
اگر بخواهیم انواع هذیان را در دو دسته کلی جای دهیم؛ باید به دو دسته عجیب و غریب و غیر عجیب و غریب اشاره کنیم. در نوع عجیب و غریب؛ اتفاق افتادن این هذیان ها بعید و یا کاملا غیرممکن است. برای مثال تزریق کردن فکر کاملا هذیان عجیب و غریب محسوب میشود.
در نوع غیر عجیب و غریب، با اینکه این هذیان شواهد را نقض میکنند؛ اما ممکن است اتفاق بیوفتد.
برای اطلاع از نحوه تشخیص افتراقی اختلالات هذیانی با اختلال شخصیت اسکیزوتایپال کلیک کنید.
پیامدهای ناشی از ابتلا به انواع هذیان
ابتلا به انواع هذیان میتواند در زندگی شخصی و اجتماعی افراد اختلال ایجاد کرده و دیگران را بترساند. در واقع زمانی که دیگران چنین چیزهایی را میشنوند و یا مشاهده میکنند؛ به جای کمک کردن به فرد مبتلا برای درمان، از او فاصله میگیرند و تصور میکنند که او از قصد در حال مقاومت کردن است. چنین افرادی بعد از مدتی به طور کلی ارتباط خود را با واقعیت از دست میدهند و حتی ممکن است به اختلالات دیگر نیز مبتلا شوند.
علت ابتلا به انواع هذیان
نمیتوان علت دقیقی برای ابتلا به اختلالات هذیانی در نظر گرفت. اما عوامل مختلفی در این مورد موثر میباشند. برای مثال ابتلا به مشکلات مغزی و یا اتفاقاتی که در دوران بارداری و بعد از زایمان برای جنین میافتد. ناشناخته بودن علت این موضوع، درمان آن را نیز دشوارتر میکند.
درمان انواع هذیان
درمان انواع هذیان، بستگی به مرحله ای از بیماری دارد؛ که فرد مبتلا در آن قرار دارد. البته که به طور کلی دیگر درمان های روانشناختی در صورت ابتلا به هذیان، موثر نیستند. نشانه های فرد در مراحل اولیه باید به وسیله دارو کنترل شده و در مراحل بعدی روانشناس مداخله کند. با استفاده از روان درمانی فقط به افراد کمک میشود تا بتوانند کارهای اولیه و ضروری خود را انجام دهند.
سخن پایانی
از آنجایی که تجربه انواع هذیان میتواند مشکلات زیادی را برای افراد ایجاد نماید؛ بسیار مهم است که افراد نشانه های آن را تشخیص داده و به موقع برای درمان اقدام نمایند. فراموش نکنید که تشخیص و درمان اختلالات هذیانی کار ساده ای نیست و برای آن حتما باید از متخصص کمک گرفت.
برای دریافت مشاوره در زمینه انواع هذیان میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه تماس حاصل نمایید.
- ۰۳/۱۰/۳۰