سردرد عصبی یا تنشی، سردردی است که هیچ ریشه جسمانی نداشته و منجر به بروز طیفی از دردهای مختلف در افراد میگردد. شاید شما هم این حالت را تجربه کرده باشید که با تحمل یک فشار روانی سنگین به سردرد و یا دردهای دیگر مبتلا شوید و نشانه های دیگر را نیز تجربه نمایید. در واقع این موضوع به خوبی نشان دهنده تاثیر یک وضعیت استرس زا روی بدن هست. افراد به دلایل مختلفی به سردرد مبتلا میشوند؛ اما فشار عصبی یکی از شایع ترین دلایل آن است که منجر به بروز مشکلات بیشتری نیز برای افراد میگردد. از این رو بهتر است افراد در این مورد اطلاعات لازم را کسب کرده و از بروز چنین حالتی پیشگیری نمایند. از آنجایی که این نوع سردرد ریشه روانی نیز دارد؛ افراد باید حتما از یک روانشناس نیز کمک بگیرند. برای دریافت مشاوره تلفنی کلیک نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه سردرد عصبی می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
سردرد عصبی چیست؟
ماهیت سردرد عصبی و دردی که افراد تجربه میکنند؛ مانند سردردی است که ریشه جسمانی دارد. تنها چند تفاوت جزئی بین این دو سردرد وجود دارد که افراد میتوانند متوجه این موضوع شوند. البته که تشخیص این مورد برعهده متخصص است. اما به طور کلی برخی از نشانه های این نوع سردرد با سردردی که ناشی از میگرن و یا بیماری های جسمانی است؛ متفاوت است. چنین سردردهایی غیرقابل تحمل و خسته کننده هستند و معمولا زمانی بروز میکنند که فرد در یک حالت پرفشار روانی است و یا بحرانی را پشت سر گذاشته است. در ادامه بیشتر در مورد نشانه های این بیماری و راهکارهای درمانی توضیح خواهیم داد. برای اطلاع از تاثیرات بحران روحی کلیک نمایید.
نشانه های ابتلا به این نوع سردرد
همانطور که گفته شد؛ سردرد عصبی نشانه ها و علائمی دارد که با کمک آنها میتوان این حالت را از سایر انواع سردرد متمایز کرد. برخی از این نشانه ها شامل موارد زیر هستند.
- سردرد عصبی به آرامی شروع میشود
- درد آن خفیف تا متوسط است
- فرد احساس انقباض، فشار و سفتی در طرفین سر و ناحیه پیشانی احساس میکند
- احساس درد در گردن
- بروز سردردهای دردناک و مبهم
- تحریک پذیری پوست سر، عضلات شانه و گردن
علت ابتلا به سردرد عصبی
همانطور که از اسم این نوع سردرد هم مشخص است؛ علت اصلی ابتلا به آن قرار گیری در شرایط سخت روانی است. در این حالت انقباض های عضلات گردن، صورت و پوست سر منجر به بروز چنین سردردی میگردند. البته این تنها یکی از احتمالات و شواهد علمی آن را تایید نمیکنند. استرس از بزرگ ترین عواملی است که منجر به بروز سردردهای عصبی در افراد میگردد. و این به دلیل فشارهای بیش از حد به رشته های عصبی در مغز و از ترشح برخی از هورمون ها مانند کورتیزول برای مدت زمان طولانی است. برای اطلاع از راه های درمان استرس و اضطراب کلیک نمایید.
مدت زمان سردرد تنشی چقدر است؟
نمیتوان مدت زمان دقیقی را برای ماندگاری نشانه های ناشی سردرد عصبی در نظر گرفت. این سردردها ممکن است تنها نیم ساعت دوام داشته باشند و یا حتی چند ماه. اما در بیشتر موارد این سردردها دوره ای بوده، به آرامی بروز میکنند و بعد از مدتی هم از بین میروند. در بیشتر موارد شاهد بروز این سردردها درمیان روز هستیم . احتمال اینکه این سردردها هفته ها طول بکشند؛ بسیار کم است.
پیامدهای ناشی از سردرد عصبی
بروز سردرد عصبی علاوه بر اینکه فشار زیادی از نظر جسمانی به افراد وارد میکند؛ به طور کلی کیفیت زندگی افراد را تحت تاثیر قرار داده و مانع از شرکت کردن افراد در بسیاری از فعالیت های روزمره و عادی میشوند. در چنین شرایطی بیمار به طور کلی عملکرد طبیعی خود را از دست داده و حتی در خانه بستری میشود.
انواع سردرد تنشی
سردرد عصبی خود دو نوع مختلف دارد که بسته به مدت زمان ماندگاری نشانه ها متفاوت است. روش درمان آنها تقریبا مشابه است؛ اما به طور کلی بهتر است افراد از نوع سردردی که به آن مبتلا هستند؛ مطلع باشند. در این قسمت به توضیح این دو نوع سردرد خواهیم پرداخت.
اپیزودیک
یکی از انواع سردرد عصبی اپیزودیک است که تنها چند ساعت ادامه پیدا میکند. اما این سردردها تکرار شونده هستند و ممکن است در فاصله کمتر از پانزده روز بیشتر از سه بار بروز کنند. به همین دلیل به آنها سردردهای اپیزودیک میگویند. اگر این نوع سردردها درمان نشوند؛ تبدیل به سردردهای مزمن میگردند.
مزمن
سردرد عصبی مزمن برای مدت زمان طولانی بدون کم شدن نشانه ها ادامه مییابد. اگر فرد در طول سه ماه هر بار بیشتر از 15 روز دچار سردرد گردد؛ به سردردهای مزمن مبتلاست.
فرق بین سردرد عصبی و میگرن
بسیاری از افراد سردرد عصبی را با میگرن یکسان میدانند. در صورتی که این دو عوارضی کاملا متفاوت از یکدیگر دارند. سردردهای عصبی سخت تر تشخیص داده میشوند. از طرفی اگر فرد به صورت مرتب به سردردهای عصبی مبتلا شود؛ مستعد ابتلا به میگرن نیز هست.
یکی دیگر از تفاوت های سردرد میگرنی با سردرد تنشی این است که افراد مبتلا به سردرد عصبی نشانه هایی مانند استفراغ، تاری دید و تهوع را تجربه نمیکنند. همچنین این نوع سردرد با فعالیت های بدنی تشدید نمیشود.
افسردگی و سردرد عصبی
افسردگی گاهی با بروز سردرد عصبی نیز همراه است. افرادی که مبتلا به افسردگی هستند؛ به دلیل حجم بالای استرس و اضطرابی که تحمل میکنند؛ گاهی دچار سردرد تنشی شده که به آن نوع ثانویه سردرد نیز گفته میشود. حتی میتوان گفت که ابتلا به این نوع سردرد یکی از نشانه های ابتلا به افسردگی است.
پیشگیری از ابتلا به سردرد تنشی
از آنجایی که ابتلا به سردرد عصبی با بروز پیامدهای زیادی برای افراد همراه است و منجر به حساسیت پذیری سایر نقاط بدن نسبت به درد میگردد؛ بهتر است افراد پیش از ابتلا پیشگیری کرده و اقداماتی را انجام دهند. این اختلال ریشه ژنتیکی و موروثی نیز دارد که در مورد آن نمیتوان کاری کرد. اما افراد باید محرک های محیطی و شرایط را کنترل کرده و از موقعیت های استرس زا دوری کنند.
روش های درمان سردرد عصبی
در بیشتر موارد افراد زمانی برای درمان سردرد عصبی اقدام میکنند که دیگر تاثیری نداشته و این بیماری باید دوره خود را طی کند. از طرفی گاهی نمیتوان در مورد ابتلا به این بیماری کاری انجام داد و روش های درمانی تاثیری ندارند. اما برخی از اقداماتی که افراد میتوانند در این زمینه انجام دهند؛ شامل موارد زیر هستند.
بیوفیدبک: در جلسات بیوفیدبک به افراد آموزش داده میشود تا واکنش های بدن شان را تحت کنترل بگیرند.
درمان شناختی رفتاری: به دلیل اینکه ریشه سردردعصبی ، مسائل روانی است؛ افراد باید به کمک متخصص و رویکرد درمانی شناختی رفتاری، افکار خود را تغییر داده تا کمتر دچار استرس و اضطراب شوند.
دارودرمانی: برخی از مسکن هایی که منجر به کاهش سردرد افراد میشوند؛ شامل نوافن و ژلوفن هستند، که افراد برای مصرف آنها حتما باید با متخصص مشورت کنند.
سایر روش های خانگی: اصلاح سبک زندگی نیز در این مورد موثر خواهد بود. افراد مبتلا به چنین سردردهایی باید به کیفیت خواب و رژیم غذایی خود یا عادات دیگر رفتاری خود توجه داشته باشند.
سخن پایانی
به طور کلی ابتلا به سردرد عصبی چه مزمن باشد و چه اپیزودیک ، اذیت کننده است. اما این موضوع به خوبی نشان میدهد که تجربه یک فشار روانی چگونه میتواند بر جسم افراد نیز تاثیر گذاشته و آنها را مبتلا به مشکلات مختلفی کند. از این رو افراد اگر پیش زمینه چنین سردردهایی را دارند؛ باید حتما از موقعیت های اضطراب آور دوری کرده و با متخصص نیز مشورت نمایند.
برای دریافت مشاوره در زمینه سردرد عصبی می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
- ۰۳/۱۰/۲۹