تب کردن کودک میتواند شرایط سختی را برای خانواده او ایجاد نماید. معمولا زمانی که کودک در سن پایین دچار بیماری میشود؛ والدین او دچار استرس و اضطراب شده و به همین دلیل اقدامات درستی را انجام نمیدهند. در صورتی که تب کودک میتواند منجر به بروز مشکلات بیشتری شده و بسیار خطرناک است. در بسیاری از موارد شاهد پیامدهای جبران ناپذیر تب کودکان در دوران بزرگسالی آنان هستیم. برای انجام اقدامات درست و به موقع در حین تب کودک، در ابتدا این موضوع باید در زمان درستی تشخیص داده شود. از این رو بهتر است در این مورد اطلاعات لازم را کسب کرده و حتما از متخصص کمک بگیرید. برای دریافت مشاوره کودک کلیک نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه تب کردن کودک می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.
تب کردن کودک
معمولا در جریان فرایند رشد کودک، شرایطی ایجاد میشود که در آن تب کردن تا حدودی طبیعی بوده و حتی نشان دهنده سلامت سیستم دفاعی بدن است. اما از آنجایی که بدن کودکان ضعیف بوده و گاها توانایی تحمل دمای بالا در طولانی مدت را ندارد؛ از این رو کودکان دچار مشکلات مختلفی میشوند. از طرفی این تب میتواند نشانه ای از ابتلا به بیماری دیگری باشد؛ که حتما باید پیگیری گردد. در ادامه بیشتر در مورد علل بروز تب در کودک و راه های درمان توضیح خواهیم داد.
علت تب کردن کودک
عفونت های مختلف، اصلی ترین دلیل تب کردن کودک هستند؛ اما دلایل دیگری نیز منجر به بروز چنین حالتی میشوند. به طور کلی تب کردن به این معناست که سیستم ایمنی در حال مبارزه با یک عامل بیماری است. اما این بیماری میتواند منشاهای متفاوتی داشته باشد. برخی از دلایل بروز تب در کودکان، شامل موارد زیر میباشند.
🔸سرماخوردگی
🔸گاستروانتریت
🔸عفونت های گوش
🔸ابتلا به خروسک
🔸ملتهب شدن مجاری هوایی
🔸ابتلا به عفونت مجاری ادراری
🔸دندان در آوردن کودک
🔸زخم و جراحت
نشانه های تب کردن کودک
اصلی ترین نشانه تب کردن کودک، داغ شدن بدن اوست. اما این بالا رفتن با بروز نشانه های دیگری نیز در افراد همراه است. در واقع با توجه کردن به این علائم، خانواده ها میتوانند متوجه تب کردن کودک شده و اقدامات لازم را به موقع انجام دهند. برخی از این نشانه ها، شامل موارد زیر میباشند.
- کودک به دلیل داغ بودن بدنش، احساس خوشایندی ندارد
- بدخلق است و مدام گریه میکند
- خواب آلوده و کسل به نظر میرسد
- تمایلی به خوردن و نوشیدن نداشته و استفراغ میکند. برای اطلاع از دلایل استفراغ کودکان کلیک نمایید.
- لرزش بدن
- بدن درد
نحوه اندازه گیری تب کودکان
برای تشخیص میزان تب و یا اینکه دمای بدن کودک طبیعی است یا خیر؛ در ابتدا باید اندازه گیری درستی انجام داد. امروزه به لطف ابزارهای پیشرفته ای که در اختیار خانواده ها قرار دارد؛ آنها میتوانند به راحتی در خانه، دمای بدن فرزند خود را اندازه گیری کنند. البته که هر دستگاهی میزانی خطا دارد. اما در بیشتر موارد، دمای نشان داده شده؛ درست است. اندازه گیری دمای بدن کودک، تنها از راه پوست پیشانی نبوده و روش های دیگری نیز دارد. در این قسمت به توضیح این روش ها و دمای معین در هرکدام، توضیح مختصری خواهیم داد.
دمای مقعدی
برای اندازه گیری دمای مقعدی، باید کودک را روی شکم خوابانده و به انتهای دماسنج کمی ژل مانند وازلین بزنید. به آرامی دماسنج را وارد مقعد کودک کرده تا زمانی که نوک نقره ای آن قابل مشاهده نباشد. برای تشخیص دمای دقیق باید حدود دو دقیقه دماسنج در این حالت بماند.
دمای دهان
برای اندازه گیری از راه دهان، کودک تا سی دقیقه قبل نباید غذای گرم یا سردی مصرف کرده باشد. دماسنج را به خوبی شسته و خشک کنید و سپس از او بخواهید تا آن را به مدت سه دقیقه با لب های بسته نگه دارد.
دمای ناحیه زیر بغل
سر دماسنج را در زیر بغل خشک کودک قرار داده و حدود چهار الی پنج دقیقه صبر کنید تا دمای دقیق بدن آن مشخص شود.
دمای گوش
دمای گوش، دقت دمای مقعد یا زیربغل را ندارد. برای اینکار، تنها نیاز است که پروب دماسنج تنها چند ثانیه در گوش خارجی نگه دارید. عفونت گوش، تاثیری در دمای نشان داده شده توسط دماسنج ندارد.
شریان تمپورال
در این روش، دماسنج بدون تماس با پوست و توسط مادون قرمز، دمای بدن را اندازه گیری میکند. از این روش برای غربالگری تب در کودکان بالای چهار سال استفاده میشود.
قطع نشدن تب در کودک
در برخی از موارد، شاهد این موضوع هستیم که با وجود همه تلاش ها و اقداماتی که برای پایین آوردن تب کودک استفاده میشوند؛ دمای بدن کودک پایین نیامده و او همچنان بی حال است. با وجود ابتلا به برخی از بیماری ها مانند عفونت های ادراری یا تنفسی، بیشتر شاهد بروز چنین حالتی هستیم. اما به طور کلی این موضوع اصلا نشانه خوبی نبوده و والدین باید بعد از مدتی که متوجه شدند تب پایین نمیآید؛ حتما کودک را به مراکز درمانی برده و درمان را به جدی آغاز نمایند.
در زمان تب کردن کودک چه کارهایی باید بکنیم؟
بعد از تشخیص دقیق دما و اطمینان از این موضوع که کودک تب دارد؛ باید در ابتدا اقداماتی را در خانه انجام داده و در مرحله بعدی به متخصص مراجعه کنید. در بیشتر موارد، با استفاده از اقدامات خانگی، دمای بدن پایین آمده و تب آنها درمان میشود. اما در صورتی که این اتفاق نیافتاد؛ حتما به مراکز درمانی مراجعه نمایید. برخی از روش هایی که در این زمان میتوانید از آنها استفاده نمایید؛ شامل موارد زیر هستند.
لباس های سبک تری را به کودک بپوشانید
در ابتدا لباس های کمتر و نازک تری را به کودک بپوشانید. در این حالت گرما راحت تر از بدن کودک خارج خواهد شد.
به کودک به اندازه کافی مایعات بدهید
زمانی که کودک مقدار زیادی مایعات بخورد؛ عامل بیماری سریعتر از بدن او خارج خواهد شد. به همین دلیل مطمئن شوید که آب کافی به بدن کودک رسیده و او مایعات زیادی مینوشد.
خنک نگه داشتن محیط
علاوه بر سبک کردن لباس ها، دمای محیط را نیز کاهش دهید و از تهویه هوا و یا دستگاه بخور استفاده کنید. زمانی که کودک تب دارد؛ دمای محیط باید بین 20 تا 22 درجه باشد.
دارو درمانی
برای استفاده از داروهای مختلف باید حتما با متخصص مشورت نمایید. اما داروهایی نیز وجود دارند که بدون تجویز پزشک برای کودکان میتوان از آنها استفاده نمود.
پیامدهای ناشی از تب در کودک
با اینکه تب کردن کودکان نشانه مبارزه بدن آنها با بیماری خاصی است؛ اما این مکانیسم دفاعی در صورتی که درمان نشده و یا شدت یابد؛ میتواند مشکلاتی نیز برای افراد ایجاد نماید. در بدترین حالت، زمانی که تب کودک بیشتر از 39 یا 40 درجه شود؛ کودک تشنج کرده و یا بیشتر احتمال دارد که تب او برگردد.
تب کردن کودک در شب
از آنجایی که کودک در شب در حال استراحت بوده و بدن او حرکتی ندارد؛ تخلیه عروق و لنف ها نیز به آرامی صورت میگیرد. از این رو دمای بدن کودک در شب بالاتر رفته و یا تب آنها شدت میگیرد. در بیشتر موارد در صورت ابتلای کودک به آسم، آرتروز و آنفولانزا، شاهد بروز چنین حالتی هستیم.
سخن پایانی
در مراقبت از کودکانی که تب دارند و بیمار هستند؛ اطلاع از نکاتی حائز اهمیت بوده و باید به موقع عمل کرد. چرا که بدن آنها به اندازه بزرگسالان مقاومت ندارد. طبیعتا تب کردن کودکان موضوعی نگران کننده و خطرناک است که برای والدین استرس و اضطراب زیادی را به همراه میآورد. از این رو باید اقدامات لازم را انجام داده و حتما با یک متخصص نیز مشورت نمایند.
برای دریافت مشاوره در زمینه تب کردن کودک می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.
منبع: تب کردن کودک
- ۰۳/۱۰/۱۵