طرحواره محرومیت هیجانی یا تله کمبود عاطفی در کسانی است که تصور میکنند هیچ گاه آنطور که شایسته آن هستند مورد توجه و محبت قرار نگرفته اند و همواره باید به آنها توجه زیادی شود. به طور کلی تله های روانی منشا اصلی رفتارهای ما هستند. این تلهها در بیشتر موارد از دوران کودکی شکل گرفته و منجر به بروز رفتارهای مختلف در ما میگردند. جالب اینجاست که معمولا چنین افرادی خودشان با دیگران به همین شکل رفتار کرده و هیچ محبت و احساساتی از خود بروز نمیدهند. از طرفی در روابط خود بیشتر جذب چنین افرادی میگردند. محبت، امری دو طرفه بوده و هرچه از دیگران چنین توقعی داریم؛ خود نیز باید متقابلا انجام دهیم. برای درک ریشه های این مساله در خود مشاوره فردی دریافت کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه طرحواره محرومیت هیجانی و تله کمبود عاطفی می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.
طرحواره محرومیت هیجانی و تله کمبود عاطفی
برخی از افراد همواره تصور میکنند که قربانی هستند و یا مورد بیتوجهی و بی مهری قرار میگیرند. خودشان هم نسبت به دیگران هیچگونه احساسی بروز نمی دهند. بله تجربه این احساسات تا حدی طبیعی است و احتمالا همه ما در شرایطی آن را تجربه کرده ایم. اما اگر برای فرد تبدیل به باور هسته ای شود و تمام زندگی، رفتار، روابط و کار او را تحت تاثیر قرار دهد آنوقت باید بگوییم؛ فرد در تله کمبود عاطفی گرفتار شده است. عده زیادی بدون آن که بدانند به این طرحوارهناسالم مبتلا هستند.
دلایل شکل گیری طرحواره محرومیت هیجانی
اگر افراد بتوانند منشا و دلیل شکل گیری تله کمبود عاطفی را در خود و با اطرافیان شناسایی کنند؛ به روش موثرتری میتوانند با این موضوع برخورد کنند. همانطور که پیش تر هم به آن اشاره شد؛ در بیشتر موارد تله ها در دوران کودکی شکل میگیرند؛ اما موارد دیگری نیز در مورد آنها موثر هستند. برای اطلاع از دلایل کمبود محبت در پسران کلیک کنید.
تجربیات دوران کودکی
یکی از دلایل اصلی به وجود آمدن تله کمبود عاطفی، مادر نامهربان یا به اصطلاح یخچالی برای کودک است. در دوران کودکی، یکی از اصلی ترین نیازهای کودک، نیاز به محبت و توجه از سمت دیگران مخصوصا مادر است. مادری که در این دوران کودک خود را در آغوش نمیگیرد و به او توجه نمیکند؛ باعث شکل گیری این طرحواره در کودک خود میگردد. این موضوع در سالهای کودکی به شکل های مختلفی افتاده و آینده کودک را تحت تاثیر قرار میدهد. برای آشنایی با تاثیرات عقده های کودکی در آینده کلیک کنید.
اتفاقات گذشته در ارتباطات
همچنین بسیار احتمال دارد که فرد دوران کودکی طبیعی را پشت سر گذاشته باشد؛ اما به دلیل برقراری روابط عاطفی با افراد اشتباه، دچار تله کمبود عاطفی گردد. برخی از افراد نسبت به طرف مقابل خود بسیار سرد و بی توجه بوده و به او به اندازه ای که باید اهمیت نمیدهند. پس فرد به این باور می رسد که به طور کلی دوست نداشتنی و بی ارزش است.
انواع طرحواره محرومیت هیجانی و تله کمبود عاطفی
مفهوم تله کمبود عاطفی، خود شامل موارد مختلفی میگردد. برخی از این انواع شامل موارد زیر میشوند.
کمبود محبت: افرادی که تصور میکنند به قدر کافی مورد محبت و توجه قرار نمیگیرند و یا حتی از در آغوش کشیده شدن نیز محروم هستند.
کمبود همدلی: در برخی از موارد، باور آنها این است که کسی تلاش نمیکند که با آنها همدلی کرده و یا حرف های آنان را گوش دهد. از طرفی دیگران نمیخواهند به شخصیت حقیقی آنها پی برده و یا بفهند که چه احساسی دارند.
کمبود حمایت: یکی دیگر از مواردی که آنها را آزار میدهد نیز عدم وجود حامی است. در واقع آنها فکر میکنند که هیچکس مایل نیست از آنها حمایت کرده و یا به آنها کمک کند.
نشانه های تله کمبود عاطفی
به طور کلی افرادی که دچار کمبود تله عاطفی هستند؛ نشانه های بارزی از خود نشان میدهند، که به راحتی میتوان آنها را شناسایی کرد. این نشانه های رفتاری به دیگران کمک میکند تا چنین افرادی را شناسایی کرده و از آنها حمایت کنند. برای اطلاع از نشانه های طرحواره نقص و شرم کلیک کنید.
- متکلم الوحده هستند
- با دیگران سرد بوده و معمولا منزوی هستند
- علاقه ای به لمس شدن نداشته و احساسات دیگران را درک نمیکنند
- خود نیز هیچ کمکی به دیگران نمیکنند
- در محبت به دیگران گاهی دچار افراط میشوند
- دچار گیجی و سردرگمی بوده و نمیدانند علت حسی که تجربه میکنند؛ چیست
- تمایل خود را برای دریافت محبت ابراز نمیکنند
- گاهی این موضوع خود را به شکل وابستگی به دیگران نشان میدهد
- پرتوقع بودن
گاهی تله کمبود عاطفی خود را به شکل انتظارات غیرواقعی و زیاد از اطرافیان، نشان میدهد. در واقع چنین افرادی بعد از مدتی به این نتیجه میرسند که برای جبران این خلا درون خود از دیگران انتظار داشته باشند تا نیازهای آنها را برطرف کرده و بیشتر به آنها توجه کنند. به همین دلیل پرتوقع شده و به سمت خودشیفتگی متمایل میگردند. حتی میتوان از این موضوع، این استنباط را کرد که افرادی که مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته هستند؛ دو طرحواره اصلی دارند. اولی تله استحقاق و بزرگ منشی بوده و دومی کمبود عاطفی است.
تفاوت بازداری هیجانی با تله کمبود عاطفی
برخی از افراد بازداری هیجانی را با تله کمبود عاطفی اشتباه میگیرند. اما این دو مورد با یکدیگر یکسان نیستند. بازداری هیجانی، در واقع به معنی سرکوب هیجانات و ابراز آنهاست. در واقع افرادی که بازداری هیجانی دارند؛ بسیار منفعل و بی تفاوت هستند. اما در تله کمبود عاطفی افراد بی تفاوت نبوده؛ بلکه تصور میکنند که دیگران به اندازه کافی به آنها اهمیت نمیدهند. پس این دو طرحواره کاملا با یکدیگر متفاوت بوده و به شکل های مختلفی بروز میکنند.
بهترین روش مواجهه با طرحواره محرومیت هیجانی
در بیشتر موارد افراد از وجود تله کمبود عاطفی در خود آگاه نبوده و یا حتی آن را انکار میکنند. با این اوصاف طبیعی است که در این زمینه هیچ گونه اقدامی نیز انجام ندهند. به همین دلیل بهتر است در ابتدا اطرافیان نشانه های این موضوع را شناسایی کرده و در قدم بعدی در این زمینه اقدام کنند. چنین افرادی باید این موضوع را بپذیرند که دیگران مسئول محبت کردن به آنها نیستند و در ابتدا آنها باید خود را دوست داشته باشند. همچنین دست از مقصر دانستن اطرافیان به این خاطر و همچنین داشتن توقعات از دیگران هم بردارند. از یک مشاور نیز کمک گرفته و این مشکل را به صورت ریشه ای درمان کنند.
سخن پایانی
فراموش نکیند که درمان و یا حتی تغییر طرحواره ها و تله های روانی کار ساده ای نیست. این موضوع هم نیاز به همکاری خود فرد داشته و هم دیگران باید به او کمک کنند. افراد باید در این مورد اطلاعات کافی را داشته و همچنین زمان و انرژی کافی به این موضوع اختصاص دهند. از طرفی روانشناس باید در این مورد مداخله کرده به روش اصولی به این موضوع برخورد کند. خارج شدن از این حالت میتواند زندگی فرد را دچار تغییرات اساسی و مثبتی بکند. به همین دلیل باید فرایند درمان را هرچه سریعتر آغاز نماید.
برای دریافت مشاوره در زمینه تله کمبود عاطفی می توانید با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی آواژه از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس حاصل نمایید.
- ۰۳/۰۹/۱۷